Polkadot nedir? DOT Coin Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
Polkadot nedir? DOT Coin nedir? Polkadot’u özel yapan nedir?
Polkadot; blok zincirlerinin veri paylaşmak ve merkeziyetsiz bir ağ oluşturmak için birbirleriyle bağlantı kurmasına izin verir. Ethereum, Solana, Polygon gibi zincirler katman 1 platformlarıysa, Polkadot, katman 1 platformlarını birbirine bağlayan katman 0 platformu olarak düşünülebilir. Polkadot’un vizyonu, bir “Merkeziyetsiz Web — Merkeziyetsiz Bir Ağ” yaratmaktır. Polkadot, Blockchain’in iki ana sorununu çözmeye odaklanır: Birlikte Çalışabilirlik ve Ölçeklenebilirlik.
Ethereum’un kurucu ortağı Gavin Wood, hiçbir blok zincirin mükemmel olmadığını ve geliştirmenin her blok zincire giderek daha fazla operasyonel baskı getireceğini fark etti. Öyleyse, insanların istedikleri blok zinciri oluşturmasını kolaylaştıralım ve aynı zamanda ölçeklenebilirliği yükseltmek için bu zincirleri birbirine bağlayacak bir ağ oluşturalım diye hayal etti. Bu nedenle, Polkadot’u; Ethereum gibi birçok farklı katman 1 platformunun üzerinde çalışması için, bir ağ haline getirmek üzere yarattı.
Polkadot Nasıl Çalışır?
Polkadot, sistemin ana zinciri olarak görev yapan bir Relay (Röle) Zincirdir ve “Parachains” adı verilen parçalanmış bir model kullanır. Bu parachainlerdeki işlemlerin sıralı yerine paralel olarak işlenmesine izin verilir.
Relaychain: Doğrulamaları, Parachainlere bağlamaktan sorumlu, Polkadot’un Merkez Zinciridir.
Parachain: Polkadot Relay zincirine bağlandığında, katman 1 platformlarının (blok zinciri olarak bilinir) konumu olarak anlaşılabilir. Ancak, Parachain illaki bir Blockchain değildir, Doğrulayıcılar tarafından doğrulanabildiği sürece bir DApp veya Veri Yapısı olabilir. Polkadot’ta bir parachain olmak için; projenin, DOT coin toplamak için, Parachain Slot Müzayedelerine katılması gerekir. Polkadot’ta parachain yuvası iki yıllığına, Kusama’da ise bir yıllığına kiralanır. Parachain nedir? yazımızı okuyarak, hem Parachainleri hem de Parachain Slot Müzayedeleri detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Parathread: Parachain’e benzer, ancak kullandıkça öde modeliyle birlikte, ağa sürekli bağlantı gerektirmeyen blok zincirler için daha fazla tasarruf sağlar.
Bridge Chain: Polkadot ağı ve diğer blok zincir ağları arasında birlikte çalışabilirliği sağlayan bir köprü olarak düşünülebilir.
Parachainler, kendi mekanizmalarını oluşturmakta ve uygulamakta özgürdürler. Relay chainlere doğrudan bağlıdırlar, bu da onların Relay Chain ile aynı güvenliği paylaşırken, Polkadot’un verimine erişmelerine izin verir. Basit bir örnek olarak; eğer Polkadot dev bir bilgisayarsa, parachain’ler fiziksel bellekte bulunan ve yüksek oranda erişilebilir olan uygulamalar gibidir. Oysa Parathread’ler, diskte bulunan ve gerektiğinde belleğe kopyalanabilen uygulamalar gibidir.
Subsrate: Substrate, basitçe blok zincir oluşturmayı kolaylaştıran bir çerçeve olarak anlaşılabilir. Substrate ile oluşturulan projeler, Polkadot üzerinde çalışabilir ancak Substrate üzerine inşa edilen projeler, bağımsız bir platform olarak var olabilir.
Polkadot’un ağı 4 ana bileşenden oluşur:
Validators: Relay Chain'e yeni blokların doğrulanmasından ve eklenmesinden sorumlu olan Relay Chain bloklarının üretilmesi.
Harmanlayıcılar: Parachain'de meydana gelen işlemleri izleyin ve ağ güvenliğini sağlamak için Doğrulayıcılara kanıt gönderin.
Aday Gösterenler: Doğrulayıcıları Aday Göstermek, hisselerinizi diğer Doğrulayıcılara devretmek gibidir.
Balıkçı: Ağı izleyin ve kötü davranışları Doğrulayıcılara bildirin. Harmanlayıcılar ve herhangi bir parachain tam düğümü, Balıkçı rolünü üstlenebilir.
Polkadot’un Dikkate Değer Özellikleri:
Polkadot’un 4 Ana Bileşenden oluşan yapısını, neden takip ettiğini merak edebilirsiniz. İşte nedenler:
Ölçek: Parçalanmış çok zincirli ağ sayesinde, birden fazla zincirdeki işlemleri paralel olarak işleyebilir, işlemleri tek tek işleyen diğer ağlarda oluşan darboğazı ortadan kaldırır.
Uzmanlaşmak: Polkadot’ta parachainler, belirli bir kullanım durumu için optimize edilmiş bir tasarıma sahip olabilir. Örneğin, bir zincir oyun için optimize edilmiş olabilir, diğeri ise dosya depolama için optimize edilmiş olabilir. Bu, parachainlerin daha iyi hizmet sunabileceği ve birçok gereksiz kodu dışarıda bırakabileceği anlamına gelir.
Paylaşılan ağ: Polkadot’taki ağlar ve uygulamalar, akıllı telefonlardaki uygulamalar gibi bilgileri ve işlevleri paylaşabilir. Polkadot, birlikte çalışabilirlik ve zincirler arası iletişim sunar. Örneğin, finansal hizmetler sağlayan bir zincir, tokenize edilmiş hisse senedi ticareti için borsa fiyat beslemeleri gibi gerçek dünya verilerine (oracle zinciri) erişim sağlayan bir başka zincirle iletişim kurabilir.
Kolayca yükseltin: Yazılım gibi, blok zincirlerinin de zaman içinde gelişmek için yükseltilmesi gerekir. Ancak, yükseltmek için, iki ayrı işlem geçmişi oluşturan ve genellikle aylarca süren “hard fork”lardan geçecek.
Zincirler Arası Birleştirilebilirlik: Zincirler Arası Birleştirilebilirlik, blok zincirler arasındaki likiditenin birliğine katkıda bulunabilir. Sushiswap şu anda 13 farklı blok zincirinde aktif. 6 milyar dolarlık bir TVL ile iyi gidiyor gibi görünüyor. Ancak kullanıcılar Fantom’da işlem yapmak istediğinde, likidite 9 milyon $ olarak belirlenir ve diğer blok zincirlerinde likiditeyi en üst düzeye çıkarmak için bir seçenek yoktur. Bu, kripto kullanıcıları için en büyük engeldir, çünkü zincirler arasındaki ayrım, benimsemede bir aksama yaratır. kripto ürünleri. Polkadot, zincirler arası iletişimi sağlayarak DeFi’nin likidite sorununu çözmesine yardımcı olacak. Segmentler, iletişim kurmak, değer alışverişi yapmak ve işlevselliği paylaşmak için mesajlar iletebilir.
Polkadot’u özel yapan nedir?
Polkadot aşağıdaki sorunları çözmek için doğdu:
Heterojen Parçalama: Aynı ağda farklı blok zincirleri çalışabilir.
Ölçeklenebilirlik: Parçalama modeli, sıralı işlem işleme nedeniyle Ethereum gibi bireysel zincirlerde var olan sorunları ortadan kaldırarak birçok işlemin paralel işlenmesine izin verir.
Yükseltilebilirlik: Blok zinciri yükseltmeleri bazen çok fazla zaman ve çaba gerektiren ağın çatallanmasını gerektirir. Ayrıca, hard fork’lar söz konusu olduğunda, ortak bir topluluk kararı başka bir konudur. Polkadot ağı, zincir çatalına ihtiyaç duymadan kendilerini yükseltmek için blok zincirlerini destekler.
Çapraz Zincir Oluşturulabilirlik: Polkadot, zincirler arası iletişimi destekler. Segmentler, iletişim kurmak, değer alışverişi yapmak ve işlevselliği paylaşmak için mesajlar iletebilir. Bu, kripto kullanıcıları için en büyük engeldir, çünkü zincirler arasındaki ayrım, kripto ürünlerinin benimsenmesinde bir aksama yaratır.
Polkadot, bir katman 0 ağı olarak inşa edilmiştir ve Ethereum gibi Katman 1 platformlarının aynı ağ üzerinde birlikte çalışmasına izin verir. Kripto pazarı, birçok yeni zincirin ortaya çıkarak genişlemesiyle, Polkadot; kripto pazarında bir sonraki adım olmak ve tek parçaları, birleşik bir bütün halinde birleştirmek amacıyla inşa edilmiştir.
DOT Coin Hakkında Ayrıntılı Bilgi:
Token Adı: Polkadot.
Kısaltması: DOT.
Blok zincir: Polkadot.
Token Tipi: Fayda, Yönetim.
Toplam Arz: 1.120.800.075 DOT.
Dolaşımdaki Arz: 1.039.850.942 DOT
Token Dağılımı:
Polkadot Açık Arttırması: %50
Web3 Vakfı: %30
Ön Satış Dağıtımları: 20%
DOT Token Satışları:
Finansman Turu: Token başına 28,8 $ tahsis edilen, toplam 5 milyonluk İlk Para Teklifi
Salt Turu: Token başına 120$ ile 500.000 DOT
Özel Satış: Token başına 125$ ile 340.000 DOT
Öne Çıkan Rakamlar:
141.8 Milyar Dolar: Tüm Polkadot Ekosisteminin Toplam Pazar Payı.
263: Toplam blok zinciri ve dApp sayısı
DOT Simgesi:
Piyasa değeri: 8 milyar dolar
Rütbe: 11
ATH Fiyatı: 55 $ (04 Kasım 2021)
ATL Fiyatı: 2,7 ABD Doları (20 Ağustos 2020)
Dolaşan Dot: 1.11B DOT
DOT Token Kullanım Durumları:
- Validator olmak için stake
- Parachain Müzayedesi: Bir proje Parachain için bir slot istediğinde, bir müzayedeye gitmek zorunda kalacaklar. Müzayede başarılı olduğunda, bu DOT numarası kilitlenecektir.
- DOT, Polkadot’un yönetim coinidir
- Polkadot Cüzdan kullanmak ve detaylı kurulumu için; Polkadot.js yazımızı okuyabilirsiniz.
Polkadot Yol Haritası
PoA: Web3 Foundation, Polkadot’u Proof of Authority modunda başlatacak. NPoS: Nominated Proof of Stake sırasında ağ, merkezi olmayan bir dizi doğrulayıcı ile çalışacaktır. Yönetişim: ilk Konsey ve Teknik Komiteyi seçin ve kamu tekliflerini kabul etmeye başlayın. Bakiye Transferlerini Etkinleştir: Polkadot, bakiye transferlerine izin verir. Mevcut Aşama: Parachain Çıkışı Gelecekteki Yükseltmeler: Şu anda geliştirilmekte olan Polkadot yükseltmeleri, XCMP’ye (Çapraz Zincirli Mesaj Geçişi) yükseltmeleri ve parathreads’in
başlatılmasını içerir. Bunlar ve sonraki yükseltmeler, geliştirme, test etme, kıyaslama ve denetim tamamlandıktan sonra Polkadot’un zincir üstü
yönetişim topluluğu tarafından etkinleştirilebilir.
Kusama’nın şimdiye kadar 17 parachain’i vardı ve bu parachain’ler çok aktifti ve üzerlerine birçok Dapp başlatıldı. Polkadot Relay Chain ise 11 Kasım 2021’de müzayede açmaya yeni başladı ve üç parachain slotu kazanıldı. Bu, ağın resmi olarak kullanıldığı ve Polkadot üzerinde projelerin gerçekleştirilebildiği aşamadır.
Polkadot ‘un Kardeşi, KUSAMA:
Web3 Foundation; Polkadot Relay Chain ile paralel çalışan, Kusama adında başka bir Replay Chain oluşturdu. Gerçek ekonomik koşulları sunan Polkadot’un erken, oldukça deneysel bir versiyonu olacak şekilde dizayn edildi, bu nedenle de Kusama, Polkadot’tan daha riskli ve vahşidir.
Tipik olarak, projeler, aynı anda iki parachain çalıştırarak, ürünlerini her iki Röle Zincirinde dağıtmayı seçecektir. Örneğin Moonriver Network ve Moonbeam Network aynı ekip tarafından geliştirildi, ancak Moonriver Kusama’da bir parachain iken Moonbeam Polkadot’ta bir parachain.
Aşağıdaki resim Kusama ve Polkadot arasındaki ilişkiyi açıkça gösterecektir.
Ayrıca; Efinity’nin yalnızca Polkadot’ta ve KILT’in yalnızca Kusama’da çalışması gibi, yalnızca tek bir Röle Zincirinde çalışmayı hedefleyen bazı projeler de var.
Yatırımcılar
Polkadot’un, bazıları Three Arrows Capital, CoinFund, Kenetic Capital, Genesis Block, NGC olan, hedge fonları ve risk sermayesi olan birçok yatırımcısı vardır. 50’den fazla yatırımcısı ile Polkadot, büyük bir proje ve güçlü bir garantidir.
Ortaklar
Polkadot’un bir ekosistemi var, dolayısıyla projenin birçok ortağı var; parachain veya açık artırma parachain slotlarına katılan tüm projeler Polkadot’un ortakları arasındadır.
Polkadot Ekosistemi
Polkadot, 2017 ve 2020 yılları arasında kripto topluluğunu kasıp kavuran piyasanın uzun süredir devam eden yüzlerinden biri. Cosmos’tan farklı olarak Polkadot, 2021’in tüm ekosistemler için gelişen bir yıl olmasına rağmen, piyasaya kıyasla çok yavaş hareket ediyor ancak bu ekosistem, 2021’in sonunda ve 2022 senesinde sadece yakın zamanda parachainleri açık artırmaya başladı.
Son Söz
Polkadot, bireysel zincirlerin aynı ağ üzerinde çalışmasına izin vererek, mevcut ölçeklenebilirlik sorunlarının çözülmesine yardımcı olur. Kripto uygulamalarını kolaylaştırmak için farklı zincirler arasında birlikte çalışabilirlik yaratmak ve “Blockchain’in İnterneti” olmak amacıyla inşa edilmiştir. Kripto dünyasındaki tüm faaliyetleri destekleyebilecek mükemmel bir blok zinciri olmadığı için Polkadot, zincirlerin geliştirilmesinin daha özel hale gelmesine yardımcı olacak ve verimli bir ağ yaratacaktır. Kripto geliştirme hakkında en iyisini bilen kişiler tarafından inşa edilen Polkadot’un, gelecekteki yeteneği güvene değer. Umarım makalemiz ile bu proje hakkında daha fazla yararlı fikir edinmenize ve potansiyelini anlamanıza yardımcı olmuştur.